Springtone Snowman KRJ-II, NFL-II

Springtone Snowman lopetettiin 23.11.2014 28 vuoden iässä


Springtone Snowman on virtuaalihevonen - Springtone Snowman is a sim game horse

Virallinen nimi ja VH-tunnus Springtone Snowman VH11-027-0247
Rotu ja sukupuoli Newforestinponi, ori
Säkäkorkeus, väri ja merkit 144 cm, ruunikonpäistärikönkimo
Syntymäaika ja ikääntyminen 29.3.2011, 27.8-vuotias (VARL: 3-v. 20.8.2011)
Painotuslaji ja koulutustaso Kouluratsastus, ko vaativa B, re 100 cm
Kasvattaja Stuteri Springtone, SWE
Omistaja Heini H. VRL-00595, Nerian
Saavutukset KRJ-II palkittu 15.06.2012
NFL-II palkittu


Luonnekuvaus

"Upeilla liikkeillä varustettu hieno poniori menestyneestä suvusta. Hieman itsepäinen käsiteltävä, mutta taipuu kyllä päättäväisen hoitajan tahtoon. Pohjimmiltaan hyväsydäminen, ponilla on vain tarve testata uusien ihmisten uskottavuutta. Tulee oriksi kohtalaisen hyvin toimeen muiden hevosten kanssa, mutta pitää kyllä tiukasti pintansa jos tarve. Tarhasta haku, lastaus ja kengitys sujuvat ongelmitta. Esiintymishaluinen ja komea ratsu, taitavissa käsissä pärjää vaativankin tason radoilla. Ei aloittelijoille, osaavan ratsastajan kanssa toimii hienosti. Varma ratsu, ei säiky eikä sätkyile omiaan." - Helena Hofrén, Stuteri Springtone

Tämän hieman kaunistellun myyntipuheen perusteella tuli tehtyä kaupat. Snowman, joka tunnetaan myös Snobina ja Lumimiehenä, on hurmaava lumivalkoinen poni. Se on ruotsalaissyntyinen, mahdottoman itsetietoinen ja itsepäinen poni. Ihmisten ilmoilla se osaa käyttäytyä hurmaavasti, on tottelevainen ja nöyrä ja esiintyy aina edukseen. Kotioloissa Snobin tapaa useimmiten tukka takussa ja ihana valkoinen turkki harmaanruskean mudan/kuran/pölyn peitossa. Mitä sitten tulee sellaisiin juttuihin kuin ongelmattomaan tarhasta hakuun, lastaukseen ja kengitykseen, niin joo, kyllä Snobi antaa ihan hyvin tarhasta kiinni - kunhan olet kerran tai pari sen jättänyt yksin ulos pakkas-/sade-/ukkosyön ajaksi. Sitä ennen se tykkää härnätä tarhasta hakijoita koikkelehtimalla pitkin tarhaa antamatta kiinni.

Entä sitten se lastaus ja kengitys? No ainakin lastaus sujuu kilpailupaikoilta kotiin lähtiessä ihan täydellisesti. Olipa takana voittoisa kilpailusuoritus tai täydellinen rimanalitus - Snobi astelee traikkuun rehvakkaasti kuin maailman valtias. Kotoa lähtiessä sitä saa maanitella ja käskyttää, eikä se siltikään aina tepsi. Pitäisi joskus koettaa levittää herran eteen punainen matto, jospa sellainen sopisi Snobin korostuneelle egoisuudelle... Kengitys sen sijaan sujuukin Snobin kanssa ihan mallikkaasti (vau, pitkästä aikaa ihan rehellinen kehu)! Tämä voi tosin johtua siitä, että meidän vakikengittäjä on isokokoinen ja otteissaan kieltämättä varsin vakuuttava Seppo "Kaappi" Seppälä. "Kaapin" käsittelyssä rehvakkainkin poni kutistuu viisi senttiä ja villeinkin ori lauhtuu kuin Suomen talvi ilmastonmuutoksessa.

Snobin ratsunominaisuuksista kasvattaja puhui ihan totta. Snobi todellakin on hieno ratsu, joka etenkin kilpailuissa pyrkii parhaaseen mahdolliseen suoritukseen. Kotitreeneissä pysähtelemään pyrkivä laiskanpulska pääkköponi polkee tahdikkaasti kouluradan hiekkaa allaan. Se etenee itsevarmasti ja hötkyilemättä kannustavan ratsastajan ratsastamana ja esiintyy ihan kybällä.


Sukutaulu ja -selvitys

i. Springtone Showman

new forest, rnpäis, 147 cm
ko vaB, re 100 cm
ii. Hunter's Showtime
nf, rn, 140 cm, evm
iii. Sabina's Time To Go
nf, prn, 143 cm, evm
iie. Hunter's Singing Softly
nf, rt, 138 cm, evm
ie. Shing-A-Ling
nf, rnpäis, 143 cm, evm
iei. Quickjump
nf, rt, 134 cm, evm
iee. Shala-Lala
nf, tprnpäis, 140 cm, evm
e. Pimiän Play Nice

new forest, rnkm, 141 cm
ko heA, re 110 cm
ei. Virtaalan Gamer
nf, rnkm, 144 cm, evm
eii. Meanwhile Attack
nf, prnkm, 141 cm, evm
eie. Virtaalan Kamomiila
nf, rn, 140 cm, evm
ee. Pimiän Pinocchia
nf, tprn, 135 cm, evm
eei. Pine Hill's Pain
nf, tprn, 131 cm, evm
eee. MB's Miracle
nf, rnpäis, 145 cm, evm

Springtone Showman on Snobin tavoin ruotsalaisen Springtone Stuterin kasvatti ja omistuksessa oleva upea päistärikkö jalostusori. Se on isokokoinen, hädintuskin ponimitoissa pysynyt ori, jolla on vahva karaktääri ja menestystä koulukentiltä. Showman on nimensä mukainen esiintyjä, ja se on Ruotsissa kantakirjattu II palkinnolla. Showman on ollut viime vuodet melko käytetty siitosori etenkin ratsuponien jalostuksessa. Sen jälkeläiset ovat kaikki vielä melko nuoria, mutta hyviä suoritusponeja niistä on kasvamassa.

Hunter's Showtime on Englannissa syntynyt ja sieltä viisivuotiaana Ruotsiin tuotu poni. Sen käyttöominaisuudet ovat huippuluokkaa: sen luonne on sopiva combo kiltteyttä ja tulista kilpailuviettiä. Orin osti Englannista tyttärensä estekisauraan panostanut pariskunta, joka tekikin oivan valinnan päätyessään Showtimeen. Junioriratsukko kilpaili Ruotsin kansallisissa poniluokissa kolme vuotta, ja viimeisenä vuotena yhteistyö huipentui mestaruuskilpailuiden pronssisijaan. Showtime oli kisauransa aikana hyvin rajoitetusti jalostukseen tarjolla, eikä siitä montaa jälkeläistä lopulta jäänytkään. Uudet omistajat eivät nimittäin olleet kiinnostuneita jalostusorin pitämisestä, vaan päättivät ruunauttaa orin 9-vuotiaana.

Sabina's Time To Go oli komea läsipäinen forest run stallion, joka astui monet tammat astutuskausinaan. Se jätti isokokoisia varsoja, jotka ovat menestyneet kohtalaisen hyvin niin este- kuin kouluponeina. Ori näytettiin melkein vuosittain Britannian rotunäyttelyssä New Forestissa, jossa se oli lähes aina palkittujen joukon yläpäässä tai keskivaiheilla. Se ei ollut rakenteeltaan aivan täydellinen, mutta kestävä se oli ja pärjäsi loistavasti metsäponina, mikä oikeuttikin sen usein hyviin pisteisiin. Hunter's Singing Softly oli pääasiassa siitostammana ja laidunsi New Forestissa monta vuotta. Se varsoi kasvattajalleen useita kasvattivarsoja, joista neljän isä oli Sabina's Time To Go.

Shing-A-Ling oli klassisen kaunis ponitamma. Kohtuu korkeasta säkäkorkeudestaan huolimatta se oli siro rakenteeltaan ja sen piirteet hienostuneet. Tamma kantakirjattiin jo nuorena ensimmäiselle palkinnolle, ja se toimi lähes koko elämänsä siitostammana joitakin varsattomia vuosia lukuun ottamatta. Shing-A-Ling oli erittäin hyvä varsoja, ja sen väri periytyi vahvasti sen jälkeläisille: kaikkiaan yhdeksän neljästätoista varsasta syntyi päistärikkönä. Shing-A-Lingin varsat olivat järjestään järjettömän upeita. Kaksi sen orivarsoista hyväksyttiin myöhemmin jalostukseen, ja kuusi tammavarsaa kantakirjattiin I-II-palkinnoille.

Quickjump osoitti jo varsana olevansa luontainen esteponi. Se ylitti ponivarsojen laatuarvosteluissa sen korkuisia esteitä, että tuomaritkin katsoivat suu auki. Pikkuponi oli haka korkeushyppykisoissa, mutta kovin korkeiden esteratojen selvittämiseen sen fysiikka ei riittänyt, ja näin ollen se kisasi aktiivisesti "vain" 110 cm rataesteillä. Quickjump kirjattiin I palkinnolla kantakirjaan. Ori oli siitoskäytössä kuolemaansa saakka, ja se jätti Ruotsiin ja Suomeen yhteensä 65 new forest -poni- ja ratsuponivarsaa. Shala-Lala oli näpsäkän värinen ja näköinen ponitamma, joka kiersi paljon Ruotsin poninäyttelyissä ja harjoitusnäyttelyissä. Se oli hyväluonteinen poni, joka omistajansa kanssa kisasi eri lajeissa ja vietti muutenkin aktiivista ja vaihtelevaa elämää. Se varsoi kolme varsaa, jotka ovat kaikki pärjänneet maininnan arvoisesti alue- ja kansallisilla kisakentillä.

Pimiän Play Nice on suomalaisen Pimiän ponitallin kasvatti, joka 6-vuotiaana myytiin Ruotsiin Springtone Stuteriin. Tamma kantakirjattiin Suomen kantakirjaan II palkinnolla, ja myöhemmin se sai saman palkinnon myös Ruotsin kantakirjassa. Play Nice on ollut lähinnä siitostamman roolissa Ruotsissa, mutta joitakin pikkukisoja se on käynyt.

Virtaalan Gamer on suomalaissyntyinen poni, Virtaalan ponitallin kasvatti. Se on hyvin arvosteluin paljon näyttelyitä kiertänyt hyväkäytöksinen ori, joka on kantakirjassa II palkinnolla. Gamer on kilpaillut aikuisen omistajansa kanssa kouluratsastuksen helppoja luokkia alueellisella tasolla jo useamman vuoden ajan (nykyään jo vähemmän). Menestys on ollut kohtalaisen hyvää; Gamer on näyttävä ratsu ja pistää takuulla kampoihin komeampiliikkeisille ratsuhevosille. Ratsukon tekemisestä huokuu luottamus toista osapuolta kohtaan ja pyrkimys parempaan suoritukseen yhteisen hyvän vuoksi (tämä on heidät kerran kilparadalla nähneen kirjoittajan mielipide).

Meanwhile Attack on poikansa tavoin Suomessa syntynyt ori. Sen vanhemmat ovat kumpikin britanniantuonteja, jotka Meanwhile Attackin kasvattaja toi Suomen kamaralle. Ori hyväksyttiin jalostukseen heti kolmevuotiaana oripäivillä, ja se on siitä lähtien ollut enemmän tai vähemmän jalostuskäytössä. Muutamana vuonna sen omistaja ei sitä tarjonnut tammojen käyttöön, vaan kilpaili sen kanssa täysipainoisesti. Ori starttasi parhaimmillaan kansallisissa luokissa helppoa A:ta, mutta sijoituksiin sen kyvyt eivät sillä tasolla riittäneet. Sen sijaan aluetasolla sen sijoitusprosentti oli viidenkymmenen luokkaa, eli kohtuullisen hyvin. Virtaalan Kamomiila oli Virtaalan ponitallin ensimmäisiä kasvatteja, ja se jäikin kasvattitilalleen loppuiäkseen. Se oli perheen lasten kisaratsu nuoruusvuosinaan, mutta kymmenvuotiaana se jäi loukkaantumisen johdosta kokoaikaiseksi oloneuvokseksi ja siitostammaksi.

Pimiän Pinocchia on toisen suomalaisen new forest -kasvattajan, Pimiän ponitallin, kasvatti. Se on pieni ja siro ponitamma, joka polveutuu perinteikkäästä brittiläisestä nf-suvusta. Pimiän ponitalli toi sen emän MB's Miraclen Suomeen kantavana, ja tammavarsa syntyi uuden omistajansa kasvattina. Pinocchia jäi loppuelämäkseen kasvattitilalleen ja eli varsin monipuolisen elämän. Se kilpaili nuoruudessaan melko paljon (kouluratsastuskilpailuissa tallinomistajien pojan kanssa), toimi monta vuotta opetusponina (joskus enemmän ja joskus vähemmän) sekä kävi jonkin verran näyttelyissäkin (kantakirjattiin II palkinnolla). Se varsoi vanhemmalla iällä kolme varsaa, joista kaksi ruunattiin ja myytiin kisaponeiksi ja yksi (Pimiän Play Nice) päätyikin sitten Ruotsiin siitostammaksi.

Pine Hill's Painista minulla ei ole paljon tietoja. Se oli brittiläinen forest run stallion, joka ilmeisesti ruunattiin ja myytiin eteenpäin muualle Isoon-Britanniaan. MB's Miracle tuli siitä kantavaksi New Forestissa, mutta kuten jo mainittua, hyvin pian tiinehtymisen jälkeen sen silloinen omistaja myi sen Pimiän ponitallin omistajalle, joka oli juuri Englannissa tekemässä ponihankintoja. MB's Miracle oli hyvätyyppinen new forest -tamma, jolla oli klassinen nf-ponin pyöreä runko ja kultainen luonne.


Kilpailukalenteri

Kilpailustartteja kalenterissa 85 - sijoituksia yhteensä 41

KRJ:n laatuarvostelutilaisuus 15.06.2012 Pisteet: 21 (7+7+7) - 40 - 16 - 10 - 7,5 = 94,5 p. Palkinto: KRJ II
KRJ:N ALAISET KOULURATSASTUSKILPAILUT 2011

KRJ - 04.10.2011 - Nepolan Ponitalli - Vaativa B - 30/50
KRJ - 04.10.2011 - Nepolan Ponitalli - Vaativa B - 7/50
KRJ - 05.10.2011 - Nepolan Ponitalli - Vaativa B - 43/50
KRJ - 05.10.2011 - Nepolan Ponitalli - Vaativa B - 33/50
KRJ - 09.10.2011 - Kärmeniemi - Vaativa B - 4/30
KRJ - 22.10.2011 - Virtuaalitalli Dei - Vaativa B - 2/50
KRJ - 23.10.2011 - Virtuaalitalli Dei - Vaativa B - 21/50
KRJ - 27.10.2011 - Infinity - Vaativa B - 4/30
KRJ - 19.11.2011 - Yamera - Vaativa B - 1/50
KRJ - 20.11.2011 - Yamera - Vaativa B - 27/50
KRJ - 21.11.2011 - Hipsutus - Vaativa B - 6/50
KRJ - 22.11.2011 - Hipsutus - Vaativa B - 23/50
KRJ - 23.11.2011 - Hipsutus - Vaativa B - 49/50
KRJ - 06.12.2011 - Fiktio - Vaativa B - 7/50
KRJ - 07.12.2011 - Fiktio - Vaativa B - 18/50
KRJ - 08.12.2011 - Fiktio - Vaativa B - 25/50
KRJ - 09.12.2011 - Fiktio - Vaativa B - 22/50
KRJ - 09.12.2011 - Wyonn - Vaativa B - 2/40
KRJ - 10.12.2011 - Fiktio - Vaativa B - 12/50
KRJ - 11.12.2011 - Wyonn - Vaativa B - 3/40
KRJ - 12.12.2011 - Fiktio - Vaativa B - 2/50
KRJ - 15.12.2011 - Mörkövaara - Vaativa B - 5/40
KRJ - 15.12.2011 - Mörkövaara - Vaativa B - 35/40
KRJ - 15.12.2011 - Figure - Helppo A - 2/50
KRJ - 15.12.2011 - Hex SHs - Vaativa B - 7/50
KRJ - 15.12.2011 - Hex SHs - Vaativa B - 50/50
KRJ - 15.12.2011 - Crash Ponies - Vaativa B - 5/50
KRJ - 15.12.2011 - Crash Ponies - Vaativa B - 39/50
KRJ - 16.12.2011 - Mörkövaara - Vaativa B - 22/40
KRJ - 16.12.2011 - Mörkövaara - Vaativa B - 30/40
KRJ - 17.12.2011 - Mehtälä - Vaativa B - 6/50
KRJ - 17.12.2011 - Hex SHs - Vaativa B - 10/50
KRJ - 17.12.2011 - Hex SHs - Vaativa B - 7/50
KRJ - 18.12.2011 - Gringsted - Helppo A - 4/40

KRJ:N ALAISET KOULURATSASTUSKILPAILUT 2012

KRJ - 28.01.2012 - Ristikko - Vaativa B - 2/40
KRJ - 28.01.2012 - Ristikko - Vaativa B - 10/40
KRJ - 01.02.2012 - Ristikko - Vaativa B - 2/40
KRJ - 01.02.2012 - Ristikko - Vaativa B - 3/40
KRJ - 01.02.2012 - Seljasaari - Vaativa B - 2/50
KRJ - 01.02.2012 - Seljasaari - Vaativa B - 18/50
KRJ - 07.02.2012 - Fiktio - Vaativa B - 4/50
KRJ - 08.02.2012 - Fiktio - Vaativa B - 34/50
KRJ - 09.02.2012 - Fiktio - Vaativa B - 39/50
KRJ - 09.02.2012 - Liuda - Vaativa B - 7/50
KRJ - 10.02.2012 - Fiktio - Vaativa B - 25/50
KRJ - 11.02.2012 - Fiktio - Vaativa B - 33/50
KRJ - 12.02.2012 - Fiktio - Vaativa B - 23/50
KRJ - 14.02.2012 - Kingston Gård - Vaativa B - 2/50
KRJ - 14.02.2012 - Kingston Gård - Vaativa B - 23/50
KRJ - 15.02.2012 - Linnaraunio - Vaativa B - 13/50
KRJ - 17.02.2012 - Diega Ponies - Vaativa B - 24/40
KRJ - 17.02.2012 - Diega Ponies - Vaativa B - 18/40
KRJ:N ALAISET KOULURATSASTUSKILPAILUT 2012

KRJ - 19.02.2012 - Infinity - Vaativa B - 1/50
KRJ - 19.02.2012 - Kingston Gård - Vaativa B - 4/50
KRJ - 19.02.2012 - Kingston Gård - Vaativa B - 22/50
KRJ - 22.02.2012 - Kaarti - Vaativa B - 68/100
KRJ - 22.02.2012 - Infinity - Vaativa B - 2/50
KRJ - 25.02.2012 - Zurück - Vaativa B - 6/50
KRJ - 25.02.2012 - Zurück - Vaativa B - 14/50
KRJ - 26.02.2012 - Zurück - Vaativa B - 48/50
KRJ - 26.02.2012 - Zurück - Vaativa B - 27/50
KRJ - 27.02.2012 - Zurück - Vaativa B - 38/50
KRJ - 27.02.2012 - Zurück - Vaativa B - 40/50
KRJ - 01.03.2012 - Zurück - Vaativa B - 13/50
KRJ - 01.03.2012 - Zurück - Vaativa B - 2/50
KRJ - 14.03.2012 - Riihelä - Vaativa B - 9/40
KRJ - 14.03.2012 - Riihelä - Vaativa B - 9/40
KRJ - 15.03.2012 - Nerian - Helppo A - 16/40
KRJ - 15.03.2012 - Nerian - Vaativa B - 1/23
KRJ - 16.03.2012 - Riihelä - Vaativa B - 6/40
KRJ - 16.03.2012 - Riihelä - Vaativa B - 1/40
KRJ - 16.03.2012 - Malkamäki - Vaativa B - 45/50
KRJ - 16.03.2012 - Fiktio - Vaativa B - 6/60
KRJ - 16.03.2012 - Fiktio - Vaativa B - 4/60
KRJ - 16.03.2012 - Nerian - Helppo A - 4/40
KRJ - 16.03.2012 - Nerian - Vaativa B - 6/23
KRJ - 17.03.2012 - Fiktio - Vaativa B - 40/60
KRJ - 17.03.2012 - Fiktio - Vaativa B - 41/60
KRJ - 17.03.2012 - Nerian - Helppo A - 3/40
KRJ - 17.03.2012 - Nerian - Vaativa B - 4/23
KRJ - 18.03.2012 - Riihelä - Vaativa B - 18/40
KRJ - 18.03.2012 - Riihelä - Vaativa B - 1/40
KRJ - 18.03.2012 - Nerian - Helppo A - 7/40
KRJ - 18.03.2012 - Nerian - Vaativa B - 14/23
KRJ - 21.03.2012 - Fiktio - Vaativa B - 42/60
KRJ - 21.03.2012 - Fiktio - Vaativa B - 3/60
KRJ - 22.03.2012 - Dimmalund - Vaativa B - 53/80
KRJ - 23.03.2012 - Fiktio - Vaativa B - 32/60
KRJ - 23.03.2012 - Fiktio - Vaativa B - 1/60
KRJ - 24.03.2012 - Fiktio - Vaativa B - 5/60
KRJ - 24.03.2012 - Fiktio - Vaativa B - 55/60


Jälkeläiset

nf-r. Nerian Oh Wow Showboy 10.10.2011 e. Yellowhammer
nf-t. Väinölän Roxette 09.03.2012 e. Jackfields Limelight
nf-t. Nerian Hazy Day 20.03.2012 e. Pickhill's Dun Day
nf-t. Nerian Sweetheart 28.03.2012 e. Classic Film Fan
nf-o. Riihen Snowshoe 10.02.2013 e. Stardust
nf-t. Nerian Super Miu 01.03.2013 e. Stormheart L'Amourder
rp-o. Roscoff Royal Riff 14.06.2013 e. Killaloe Venus

Päiväkirja

10.06.2012 mollis valmentaa

No niin, jes! Väinölän mollis lupautui tulemaan minua ja Snobia katsomaan. Laatuarvosteluun on viisi päivää, ja vielä on aikaa hioa timantista viimeisetkin rosot pois. Valmennus sujui mainiosti. Oli helpottavaa kuulla toisen ammattilaisen suusta, että hyvältä näyttää eikä paljon parantamisen varaa ole. Väistöihin ja laukkaan kiinnitän vielä parin päivän ajan erityistä huomiota, mutta eiköhän me näillä tiedoilla ja taidoilla mennä. Kiitokset vielä mollikselle hänen uhraamastaan ajasta!

"Snobi on sitten kiva. Tämä on jo aikoja sitten ollut itselleni täysin selvä asia, mutta silti jaksoin yllättyä siitä, miten komea, kimo nyffi, joka on kuin suoraan jostain lapsuuden satukirjoista, saattoi olla todellinen - mutta siinä se vain oli. Astui kauniisti alleen, kantoi itsensä ja ratsastajan ja hurmasi valmentajan erityisesti keskiliikkeillään!

Hioimmekin oria tulevaa laatuarvostelua varten. Tämä onnistui mielestäni parhaiten perustehtävillä, joiden kautta pystyimme tarkastelemaan oriin kuulollaoloa ja ratsastajan vaikutusta hevoseen - näihin kun lähes kaikki kuitenkin kulminoituu. Tehtävämme sisälsivätkin siirtymisten lisäksi erilaisia väistöjä ja taivutuksia sekä laukanvaihtoja. Ratsukko selvisi näistä erinomaisesti! Taivutukset ovat selkeästi Snobin ominta alaa, sillä se taipui miten päin tahansa todella pehmeästi ja yksinkertaisen näköisesti ollen selkeästi ratsastajansa alla. Väistöissä voitte kiinnittää huomiota vielä siihen, että Snobin muoto pysyy tarpeeksi korkeana, jottei se mene etupainoisen näköiseksi - korkeassa muodossa sen askellus on myös huomattavan paljon parempi. Sama ongelma näkyi vasemmassa laukassa laukkaympyröillä, mutta sait oriin kuitenkin nostamaan muotoaan nopeasti usein ennen kuin ehdin asiasta edes mainitsemaan. Todella kaunista ja varmaa työskentelyä! Vielä kun pidätte huolen, että myös väistöissä ja laukassa muoto (ja samalla askellus) pysyy samalla kiitettävällä tasolla kuin muissakin tehtävissä, olette ehdottomasti lyömättömiä!"

29.05.2012 Pikku viilausta vielä tarvitsisimme

Joskus on inhottavaa olla perfektionisti. Snobi on niin hieno ja osaava poni, että turhaan tässä huolehdin. Olen nyt ilmoittanut Snobin mukaan KRJ:n seuraavaan laatuarvostelutilaisuuteen, ja sinne paraikaa kovasti treenaamme. Koko ajan huomaan pikku virheitä ja korjaamisen varaa treeneistämme, vaikka tiedän että näytämme varmasti erittäin hyvältä yhdessä ja että harva muu näitä minun havaitsemiani virheitä näkee. Haluan kaiken olevan täydellistä ensi kuussa 15. päivä, kun laatistuomareille esittäydymme. Snobilla tulee olemaan tiukkaa jälkeläispisteiden suhteen, sillä vain yksi sen jälkeläisistä on tällä hetkellä aloittanut kisaamisen. Siksipä haluan panostaa muihin osa-alueisiin, niihin, joihin voin itsekin vaikuttaa. Täytyy varmaan soittaa joku valmentamaan meitä, pakko päästä näistä ajatuksista..!

19.05.2012 jalostusori Snobi

Snobi on osoittanut olevansa hyvä tiinehdyttäjä - kaikki sillä astutetut tammat ovat tiinehtyneet kerrasta. Kolme neljästä tämänhetkisestä varsasta ovat perineet myös Snobin valkoisen turkin alla piilevän päistärikköyden, joten vahvasti (tai hyvällä tuurilla) Snobi periyttää myös väritystään. Snobin esikoinen, Nerian Oh Wow Showboy, ruunattiin maaliskuun puolivälissä, ja ruuna asustaa vielä Nerianissa vaikka onkin koko ajan hiljaisessa myynnissä. Siitä tulisi varmasti hyvä opetusponi, niin kiltti luonne se on. Snobin järjestyksessä toinen varsa on Väinölän tammasta (omasta maahantuonnistani) Jackfields Limelightista, tammavarsa Väinölän Roxette, joka on aloittanut jo mahtavasti kilpailu-uransa kouluradoilla kymmenellä KRJ-sijoituksellaan. Kauniin päistärikön Nerian Hazy Dayn osti itselleen annsku SLC Poniesista, jossa nuori tamma vielä viettää leppoisia nuoruusvuosia. Snobin neljäs varsa, Nerian Sweetheart, palautui juuri omistajaltaan Everitalta takaisin Nerianiin Everitan lopettaessa tallinpidon. Se on tällä hetkellä myynnissä, ja toivottavasti löytää arvoisensa kodin tavoitteelliselta kouluratsastajalta tai new forest -kasvattajan luota. Vielä on vaikea suurempia analyyseja tehdä Snobin periyttäjänkyvyistä varsojen ollessa vielä niin nuoria, mutta pakkohan se on myöntää, että hyvältä näyttää! Ulkonäöltään varsat eivät ehkä ole ykköspalkinnon arvoisia, mutta käyttöominaisuudet niillä ovat erityisen hyvät jokaikisellä.

20.04.2012 Cery valmentaa

"Snobista huomasi heti, minkä sortin poni se oli. Pilke silmäkulmassa se testasi ratsastajaa, tarviiko nyt ihan oikeasti tehdä töitä. Kankea ja tahmea ori liikkui kaviot maata raahaten ottaen pohkeille muutaman askeleen reippaampaa ravia. Oli heti aluksi tehtävä selväksi, että tänne on tultu tekemään töitä eikä nyt ole varaa laiskotella. Snobi repi ohjaa haluten pitää kaulansa matalalla ja pitkänä. Kehotin ratsastajaa pitämään jalan aktiivisena ja kokoamaan ohjat. Pikkuhiljaa Snobi kasaantui ja kulki oikein nätisti. Myös hyvä tempo löytyi ja pystyimme ratsastamaan varsinaisia tehtäviä. Välillä Snobia sai muistuttaa, että nyt mennään eikä meinata, mutta kokonaisuudessaan ratsukkoa oli ilo valmentaa!"

13.03.2012 Snobin kanssa puuhailua

"Voi hyvänen aika sinun kanssasi, senkin ponipahanen! Miten ihmeessä saat itsesi aina tuommoiseen kuntoon?!" tuskailin Snobille, joka tyytyväisenä mutusti päiväruualta jäänyttä heinää aitauksessaan. Niin kaunis lumivalkoinen satuponini oli jälleen kerran pulahtanut kuralampeen ja ilmeisesti oikein antaumuksella sukellellut siellä aikansa. Snobi oli aivan ruskeanharmaan mudan peitossa, ja minua otti päähän jo valmiiksi kun tiesin mikä minua odotti. Pakkohan se oli pesulle ruveta. "Sinulle pitäisi varata ihan oma postimerkkitarha, niin mahdottoman pieni ettet varmasti pääsisi siellä piehtaroimaan! Niin, naurattaisiko sitten enää, häh?" sanoin Snobille, joka oli juuri ruvennut haistelemaan jotain intohimoisesti: sen turpa oli rullalla ja kellertävät hampaat vilkkuivat aivan kuin se olisi irvaillut minulle.

"Tulepas nyt tänne portille siitä. En haluaisi tulla sinne kurapeltoon, jos ei ihan pakko ole." Ihme kyllä Snobi totteli ja asteli luokseni kaviot kuraisessa maassa lätsähdellen, kun avasin tarhan haan. Snobi oli viimeinen poni, jonka hain sisälle. Oli jo myöhäinen ilta, ja pitkästä aikaa olin tullut itse tekemään iltatallin. Näin ison ponilauman kanssa on kyllä tekemistä, ja yleensä tallia onkin tekemässä vähintään pari työntekijää kerrallaan, mutta äkillisen sairaustapauksen ja myöntämäni vapaapäivän takia olin nakittanut itseni tähän hommaan aivan yksin. Ilta-appeet ja ruuat oli sentään laitettu jo iltapäivällä joihinkin karsinoihin valmiiksi, mutta jo ponien hakeminen sisälle on melkoisen aikaavievää puuhaa. Onneksi melkein kaikki ponini ovat aina innoissaan tulossa sisälle kokopäivätarhauksen jälkeen, niin kuin Snobikin tänään.

Talutin Snobin pesupaikalle. "Ihan kohta saat ruokaa, mutta minun on pakko huuhtaista sinut, ettei tuo muta pinty kiinni! Sitten sinusta tulisikin aivan ruskea, etkä enää hurmaisi tuomareita ihanalla hohtavan lumivalkoisella turkillasi!" Sanomattakin lienee selvää, että olen Snobiin ja Snobin turkkiin ihan lääpälläni? Kimot ponit ovat Nerianissa aika harvassa, enkä ole ikinä tainnut omistaa näin valkoista ponia kuin Snobi! Siksipä ryhdyin pesupuuhaan reippaasti. Päästelin letkulla isoimmat kurat ensin pois ja kävin sitten harjalla ponin läpi. Tulos oli tyydyttävä, ja sen pikkutarkempaan kiillotukseen en viitsinyt enää tähän aikaan ruveta. Kilpailuita varten Snobi kuitenkin aina pistetään viimeisen päälle, ja se olisi sitten huomisaamun puuhia se. Huomenna meillä nimittäin alkaa hyvin tiukka kisaputki. On omia kisoja (Nerianissa kisataan 15.-18. päivä kuluvaa kuuta sekä esteitä että koulua) ja muiden kisoja. Snobi on huipussa kisakunnossa, ja eiköhän me näytetä kilpakumppaneille mistä kana pissii.


Tekijäinoikeudet

Tekstit on kirjoittanut hevosen omistaja, ellei toisin mainita. Valmennukset ovat valmentajien käsialaa.