VIR MVA Ch. DOC HOLLIDAY KTK-II, KRJ-II, YLA2

Doc Holliday lopetettiin 26.12.2011 18 vuoden iässä


Doc Holliday on virtuaalihevonen - Doc Holliday is a sim game horse

Virallinen nimi ja VH-tunnus Doc Holliday VH11-027-0102
Rotu ja sukupuoli Newforestinponi, ori
Säkäkorkeus, väri ja merkit 136 cm, ruunikko, eti pku ahv, vej skvsk vko, oej vsk vko, mtj ksk vko
Syntymäaika ja ikääntyminen 18.06.2007, 18.2-vuotias (VAI: 3-v. 17.03.2008)
Painotuslaji ja koulutustaso Kouluratsastus, ko vaativa B, re 90 cm
Kasvattaja Mary Peterson, UK
Omistaja Heini H. (VRL-00595), Nerian
Saavutukset Champion-arvonimi myönnetty 21.06.2010
VIR MVA -arvonimi myönnetty 25.03.2011
KTK-II-palkittu 20.07.2011
YLA2-palkittu 24.08.2011
KRJ-II-palkittu 15.09.2011


Luonnekuvaus

Doc on pikkuponimaiseen tapaan vähän kovapäinen mutta useimmiten kuitenkin kivan kuuliainen ori. Aika iso ego sillä silti on - se tykkää tepastella turpa pystyssä muita kuonon varttaan pitkin mulkoillen ja esittää aina paljon enemmän, isompaa ja kovempaa kuin mitä se todellisuudessa onkaan.

Hoidettaessa Doc käyttäytyy melko mallikelpoisesti, mitä nyt tylsistyneenä ja kärsimättömyyttään kuopsuttelee maata ja pyörittelee takapuoltaan. Kavionsa ori nostaa hieman hangoitellen, mutta fiksu hoitaja nappaa ne kätösiinsä vauhdista kesken kuopsuttelun tai tuuppaa pikkuorin muutamasatakiloista ruhoa niin että tasapaino horjuu ja jalka nousee. Doc tuntee myös kerjäämisen taidon. Se tuijottelee mielellään karsinan oven yli sellaisella koiranpentuilmeellä, että kukaan ei voi siihen olla heltymättä. Satulan saa Docin selkään ongelmitta ja suitset päähän, mutta satulavyön kiristyksestä ori ei erityisemmin pidä (ainakin tykkää niin esittää), ja saattaa kiukuissaan polkaista tai napata hihansuusta kiinni.

Doc on ratsastettaessa mukava. Kuten oreilla yleensäkin, on Docillakin silloin tällöin hieman keskittymisongelmia, kun tytöt ne vain pyörivät mielessä. Se on hieman tahmea pohjeavuille, ja ääniapuja se ei meinaa ottaa kuuleviin korviinsakaan, mutta usein näpäytys raipalla tai kannusten nippaus saa sen keskittymään olennaiseen. Keskittyessään Doc ei ole lainkaan niin laiskan oloinen, vaan pyrkii reippaasti eteenpäin. Docilla on hieman hankala tapa nostaa päänsä apujen ulottumattomiin. Sen saa kuitenkin laskemaan päänsä kärsivällisyydellä ja pehmeällä kädellä, sillä ori on herkkä suustaan eikä siedä kohtuutonta riuhtomista.

Docin askeleet ovat hyvin mukavat, ja niissä onkin suorastaan miellyttävä istua. Laukka kulkee pyörien eteenpäin ja ravikin on yllättävän mukava, mikä ei ole niinkään tavanomaista pikkuponeilla. Kouluratsastus on Docin painotuslaji, vaikka olenkin havainnut orissa myös pientä esteponin vikaa. Doc on aina innoissaan päästessään esteradalle, ja se ylittää esteet vauhdilla ja mukavalla ilmavaralla. Ori täytyy kuitenkin ohjata esteelle selkeästi ja tietyllä varmuudella, sillä vähänkin huonommat tiet ja ratsastajan epäröinti saattavat aiheuttaa Docin jännittymisen ja sitä seuraavan hypystä kieltäytymisen.

Ratsuna Doc ei siis ole mikään automaatti, vaan töitä täytyy sen selässä koko ajan tehdä. Vaikka hankaluuksia joskus on orin asettumisessa, ja joskus ratsastajaa oikein hermostuttaa kun Doc ei tunnu käsittävän lainkaan, mitä ratsastaja siltä yrittää vaatia. Koulun vääntämisestä ei kuitenkaan tingitä, ja näinä Docin kanssa viettäminäni vuosina olen huomannut orin kehityksessä selkeän nousujohtoisen käyrän. Jokainen uusi asia ja pienetkin liikkeet vain vaativat Docin kanssa miljoonia toistoja ja hirveästi kärsivällisyyttä. Kyllä ne lopulta sinne luupäähänkin iskostuvat.


Sukutaulu ja -selvitys

i. Dr Knowhow
nf, m, 145 cm, evm
ii. PP's Knowledge
nf, mrn, 142 cm, evm
iii. Sandy's General
nf, rn, 146 cm, evm
iie. Careless Whisper
nf, trn, 140 cm, evm
ie. Damiana
nf, m, 144 cm, evm
iei. Davy Crockett
nf, trt, 141 cm, evm
iee. Brigitte
nf, m, 145 cm, evm
e. Holla Up
nf, prn, 135 cm, evm
ei. Hollow's Adrian
nf, tprn, 140 cm, evm
eii. Olliwander
nf, tprn, 141 cm, evm
eie. Hollow's Amina
nf, tprt, 138 cm, evm
ee. Juliette
nf, trn, 146 cm, evm
eei. Foxtail
nf, trn, 137 cm, evm
eee. Citron
nf, prn, 144 cm, evm

Doc polveutuu suvusta, joka on hampshirelaisten nf-ponikasvattajien tiiviin yhteistyön tulosta. Suku on perusbrittiläistä: moni suvun poneista on ansioituneita show ja working hunter -poneja, ja osa vanhemmista osallistui aikoinaan myös varsinaisiin fox hunting -tapahtumiin. On siis selvää, että Docin suku on käyttöponilinjaisena huippu - stressinsietokykyinen ja kestävä. Suvussa on myös muutama hieno täysverinen kouluponi, eikä Docin hienot liikkeet näin ollen ole ihan tuulesta temmatut.

Dr Knowhow on juurikin sellainen jokapaikanhöylä poniksi. Se on osoittanut kykeneväisyytensä melkein mihin tahansa ratsastuslajiin, jota se on ratsastajansa kanssa kokeillut. Sillä on startteja esteiltä ja kenttäratsastuksen parista, ja onpa se ottanut osaa myös näytösluontoisiin laukkakilpailuihin ja poolokisoihinkin. Suurimmat ansiot orilla on kuitenkin working hunter -kilpailuista. Sillä on hyvä hyppykyky, jota se on periyttänyt jälkeläisilleen, Doc mukaan lukien.

Poikaansa paljon pahempi ei PP's Knowledge ole, jos monitaituruudessa kilpaillaan. Poolokisoja lukuun ottamatta tälle orille on kirjattu esiintymisiä muiden poikansa CV:ssä jo mainittujen lajien parissa. Lisäksi PP's Knowledge kävi 90-luvun alussa tutustumassa pariin ketunmetsästystapahtumaan, ansiokkaasti toki. Ori oli aikoinaan hyvin suosittu II ktk-palkinnon jalostusori varsinkin Hampshiressa, mutta myös muualla Isossa-Britanniassa.

Damiana herätti aikoinaan suurta ihastusta missä se vain kulkikin. Elegantti, raamikas ulkomuoto kuin Auguste Rodinin veistämä ja kiiltävän musta karvapeite - mitä muuta tarvitaan herättämään huomiota? Huippupistein kantakirjatun tamman ainoa isompi puute oli heikko sukupuolileima. Damiana menestyi hyvin etenkin kouluratsastuskisoissa, joissa sen tyylikkyys ja elastiset liikkeet saivat ansaittua arvostusta. Tamma varsoi kolmasti. Se kuoli viimeiseen varsomiseensa eläinlääkärin avusta huolimatta. Tammavarsan, Dami's Memoryn, hankala asento kohdussa aiheutti sisäisiä vaurioita, sanottiin.

Suloinen tamma on tämä Holla Up, jonka on kasvattanut little miss Melanie Peterson, Holla Upin syntymän aikoihin viisivuotias tytöntyllerö, joka on nykyään, parikymppisenä, hyvää vauhtia perimässä äitinsä Maryn (Docin kasvattajan) elämäntyön, nf-ponien ansiokkaan kasvatuksen. Holla Up on Melanien ensimmäinen ikioma kasvattiponi ja varmasti tärkeä sellainen. Onhan tamma hänen itse nimeämänsä (kekseliääseen nuorisotyyliin), kouluttamansa (äidin ohjauksessa toki) ja niin edelleen. Tytöillä oli hyvä kilpaura takanaan aina ratsastajan ponivuosien loppumiseen saakka: sijoituksia koulu-, este- ja kenttäratsastuksen parista. Nykyään Holla Up viettelee ansaittuja siitostamman päiviä kotitilallaan ja on perheenjäsentensä ehdoton ykköslellikki.

Hampshirelaisen Hollow NF pony studin kasvatti ja jalostusori Hollow's Adrian on varsin menestynyt esteratsu nimenomaan perusbrittiläisissä working hunter -luokissa. Tasainen laukka, hyvin viimeistellyt hypyt ja sopusuhtainen suoritus takasivat orille aina huippuarvostelut. Ori kävi esittäytymässä myös melkein vuosittain maakuntansa Royal Pony Showssa, jossa se kolmasti palkittiin rotunsa parhaana jalostusorina. II palkinnon kantakirjaori on Iso-Britannian parhaita periyttäjiä, mikäli on uskominen Elite-tilastoja, joita maan nf-oreista ja näiden jälkeläisistä on viime vuosikymmenet tarkkaan pidetty yllä.

Docin kasvattaja Mary Peterson osti tämän Juliette-tamman itselleen aikoinaan kisaratsuksi. Tammasta tulikin myöhemmin pohja hänen new forest -ponien kasvatukselleen - kantatamma, joka hyvänä synnyttäjänä varsoi ongelmitta kahdeksan varsaa, joista ensimmäisen kaksitoistavuotiaana kilpauransa päättymisen jälkeen. Mary ja Juliette menestyivät kilparadoilla erittäin hyvin. Heidän päälajinsa oli kouluratsastus, mutta estehyppykin heiltä sujui tyylikkäästi. Ratsukon parhaimpana saavutuksena voidaan pitää peräkkäisinä vuosina saavutettuja ensimmäistä ja toista sijaa Englannin koulumestaruuskilpailuissa. Juliette oli koko elämänsä hyvin terve, vahvarakenteinen poni. 29 vuoden ikään mennessä se ei kärsinyt edes minkäänlaisista vanhuudenvaivoista, ennen kuin sen kunto aivan yllättäen romahti. Tamma löydettiin kuolleena laitumelta, jonne se oli samana aamuna vielä melko virkeänä päässyt ulkoilemaan.


Kilpailukalenteri

Doc Holliday teki mittavan uran kilpaillen pääasiassa KRJ:n alaisissa koulukilpailuissa liki neljän IRL-vuoden ajan. KRJ-sijoituksia näiltä vuosilta se keräsi yhteensä 47. Alla olevaan kalenteriin ei ole merkitty ollenkaan orin kaikkia kilpailuita, vaan satunnaisesti (omistajan laiskuusasteesta riippuen) lähinnä sijoituksia ja joitakin muita lähtöjä.

Doc kävi näyttäytymässä myös kuusissa virallisissa näyttelyissä, joissa jokaisissa se ylsi komeasti LKV-sijoille. Ori hurmasi monet tuomarit, ja kotiintuomisina näyttelyistä tuli kaksi MVA- ja kaksi irtoSERTiä, joiden perusteella sille myönnettiin 25.3.2011 VIR MVA -arvonimi.

Kilpailustartteja kalenterissa 94 + 6 - sijoituksia yhteensä 49 + 6

NÄYTTELYT

NJ - 09.03.2010 - Team J&K - Nf-orit - LKV1/14 irtoSERT, JS
NJ - 05.04.2010 - Bailee Showjumpers - Poniorit - BIS3, LKV1/12 MVA-SERT, JS
NJ - 26.04.2010 - Näätämön Ponitalli - Nf-orit - LKV3/9 KUMA, JS
NJ - 02.05.2010 - Dainty - Nf-ponit - LKV1/12 BIS3 MVA-SERT, JS
NJ - 09.05.2010 - Gräslund - Poniorit - LKV3/12 KUMA, JS
NJ - 28.08.2010 - Naveyard - Nf-orit - LKV3/9 irtoSERT, JS

KTK-tilaisuus 20.07.2011 Pisteet: 20 + 19 + 20 + 20 = 79 p. Palkinto: KTK-II
"Hyvät tyypit, hyvä kaula ja säkä, hieman pitkä runko, hyvä takaosa, ej aavistuksen taipuneet polvet, tj hyväasentoiset."

Yleislaatuarvostelutilaisuus 24.08.2011 Pisteet: 34 + 33 + 23 + 35 = 125. Palkinto: YLA2

KRJ-laatuarvostelutilaisuus 15.09.2011 Pisteet: 25 (9+7+9) - 42 - 13 - 10 - 8 = 98 p. Palkinto: KRJ II
KRJ:N ALAISET KOULURATSASTUSKILPAILUT (07-10)

KRJ - 05.08.2007 - Hjerte - Helppo C - 5/40
KRJ - 06.08.2007 - Satulinna - Helppo B - 1/50
KRJ - 06.08.2007 - Lauran - Helppo C - 2/285
KRJ - 09.08.2007 - Senseija - Helppo C - 4/50
KRJ - 14.08.2007 - Seura SR - Helppo B - 2/9
KRJ - 19.08.2007 - Southern E Arabs - Helppo C - 5/40
KRJ - 25.08.2007 - Tierra Verde - Helppo C - 3/30
KRJ - 23.10.2007 - Nerian - Helppo B - 10/21
KRJ - 23.10.2007 - Nerian - Kür Helppo B - 3/22
KRJ - 16.01.2008 - Nieuwhoeve - Helppo C - 3/20
KRJ - 20.01.2008 - VT Bronn - Helppo B - 2/36
KRJ - 23.01.2008 - Evergrey - Helppo C - 1/80
KRJ - 27.01.2008 - Championtalli - Helppo C - 2/50
KRJ - 02.10.2009 - Wimbledon - Helppo B - 2/30
KRJ - 04.10.2009 - Wimbledon - Helppo B - 5/30
KRJ - 05.10.2009 - Nepola - Helppo B - 2/60
KRJ - 08.10.2009 - Sadelampi - Vaativa B - 5/30
KRJ - 12.10.2009 - Sadelampi - Vaativa B - 4/30
KRJ - 16.10.2009 - Mörkövaara - Helppo A - 6/50
KRJ - 17.10.2009 - Mörkövaara - Helppo A - 5/50
KRJ - 21.08.2010 - Rimeyard - Vaativa B - 90/100
KRJ - 21.08.2010 - Rimeyard - Vaativa B - 91/100
KRJ - 28.08.2010 - Kisakeskus CK - Vaativa B - 4/50
KRJ - 06.09.2010 - Fontanelle Park - Vaativa B - 41/50
KRJ - 06.09.2010 - Fontanelle Park - Vaativa B - 47/50
KRJ - 07.09.2010 - Fontanelle Park - Vaativa B - 17/50
KRJ - 07.09.2010 - Fontanelle Park - Vaativa B - 2/50
KRJ - 08.09.2010 - Fontanelle Park - Vaativa B - 2/50
KRJ - 08.09.2010 - Fontanelle Park - Vaativa B - 12/50

MUUT KOULURATSASTUSKILPAILUT

28.04.2010 - Nerian - Helppo A - 10/25
28.04.2010 - Nerian - Vaativa B - 6/7
20.06.2010 - Nerian - Helppo A - 20/32
20.06.2010 - Nerian - Vaativa B - 7/9
06.08.2010 - Nerian - Vaativa B - 6/22

ESTERATSASTUSKILPAILUT

22.05.2010 - Elgwir Arabians - 90 cm - 5/26
23.05.2010 - Elgwir Arabians - 90 cm - 5/25
20.06.2010 - Nerian - 60-70 cm - 35/42
20.06.2010 - Nerian - 80-90 cm - 15/35
06.08.2010 - Nerian - 80-90 cm - 33/60
KRJ:N ALAISET KOULURATSASTUSKILPAILUT (2011)

KRJ - 10.04.2011 - Stall Agenhoff - Vaativa B - 3/40
KRJ - 10.04.2011 - Härdelli - Helppo A - 9/40
KRJ - 11.04.2011 - Härdelli - Helppo A - 33/40
KRJ - 12.04.2011 - Härdelli - Helppo A - 32/40
KRJ - 13.04.2011 - Härdelli - Helppo A - 31/40
KRJ - 14.04.2011 - Härdelli - Helppo A - 12/40
KRJ CUP - 15.05.2011 - Duren - Helppo A - 246/257
KRJ CUP - 15.05.2011 - Duren - Vaativa B - 131/223
KRJ - 20.05.2011 - Minion - Vaativa B - 18/40
KRJ - 20.05.2011 - Katvusto - Vaativa B - 2/30
KRJ - 21.05.2011 - Katvusto - Vaativa B - 11/30
KRJ - 22.05.2011 - Minion - Vaativa B - 3/40
KRJ - 23.05.2011 - VV - Vaativa B - 26/30
KRJ - 23.05.2011 - VV - Vaativa B - 1/30
KRJ - 24.05.2011 - Tousle Roulet - Vaativa B - 54/74
KRJ - 25.05.2011 - Wuorela - Vaativa B - 5/49
KRJ - 26.05.2011 - Duren - Vaativa B - 1/30
KRJ - 26.05.2011 - Duren - Vaativa B - 10/30
KRJ - 26.05.2011 - Wuorela - Vaativa B - 5/49
KRJ - 27.05.2011 - Pjortoi - Vaativa B - 11/40
KRJ - 27.05.2011 - VV - Vaativa B - 3/30
KRJ - 27.05.2011 - VV - Vaativa B - 25/30
KRJ - 30.05.2011 - Duren - Vaativa B - 2/30
KRJ - 30.05.2011 - Duren - Vaativa B - 6/30
KRJ - 30.05.2011 - KK Feiron - Vaativa B - 3/30
KRJ - 31.05.2011 - Fiktio - Vaativa B - 3/50
KRJ - 31.05.2011 - Duren - Vaativa B - 8/30
KRJ - 31.05.2011 - Duren - Vaativa B - 7/30
KRJ - 31.05.2011 - Pjortoi - Vaativa B - 4/40
KRJ - 31.05.2011 - Kotitie - Vaativa B - 3/50
KRJ - 01.06.2011 - Kotitie - Vaativa B - 14/50
KRJ - 01.06.2011 - Duren - Vaativa B - 11/30
KRJ - 01.06.2011 - Duren - Vaativa B - 11/30
KRJ - 02.06.2011 - Pjortoi - Helppo A - 11/40
KRJ - 02.06.2011 - Pjortoi - Vaativa B - 2/40
KRJ - 02.06.2011 - Kotitie - Vaativa B - 21/50
KRJ - 03.06.2011 - Kotitie - Vaativa B - 49/50
KRJ - 04.06.2011 - Kotitie - Vaativa B - 5/50
KRJ - 05.06.2011 - Wuorela - Vaativa B - 6/50
KRJ - 05.06.2011 - Wuorela - Vaativa B - 47/50
KRJ - 06.06.2011 - Wuorela - Vaativa B - 6/50
KRJ - 07.06.2011 - Wuorela - Vaativa B - 40/50
KRJ - 06.06.2011 - Pjortoi - Helppo A - 5/40
KRJ - 06.06.2011 - Pjortoi - Vaativa B - 9/40
KRJ - 07.06.2011 - Wuorela - Vaativa B - 1/50
KRJ - 07.06.2011 - Wuorela - Vaativa B - 11/50
KRJ - 07.06.2011 - Riesenrad - Helppo A - 10/100
KRJ - 07.06.2011 - Riesenrad - Vaativa B - 52/100
KRJ - 08.06.2011 - Wuorela - Vaativa B - 5/50
KRJ - 08.06.2011 - Wuorela - Vaativa B - 29/50
KRJ - 09.06.2011 - KK Farconner - Vaativa B - 16/80
KRJ - 10.06.2011 - Fiktio - Vaativa B - 3/50
KRJ - 10.06.2011 - Wuorela - Vaativa B - 4/50
KRJ - 10.06.2011 - Wuorela - Vaativa B - 3/50
KRJ - 10.07.2011 - Cecam Shetlands - Helppo B - 1/40


Jälkeläiset

01. nf-t. Nerian Vonda, s. 27.09.2007, e. Honeydew
02. nf-t. Nerian Yashica, s. 19.03.2010, e. Yellowhammer
03. nf-t. Nerian Hippy Shake, s. 24.05.2010, e. Honeydew
04. nf-o. Väinölän Ukko, s. 15.05.2011, e. Katinka II
05. nf-t. Breezy Caramia, s. 27.05.2011, e. Coralie HB
06. nf-t. Roulette HP, s. 08.07.2011, e. It's All Fabulous
07. nf-t. Nerian Holly Diver, s. 10.07.2011, e. Pickhills Dun Day
08. nf-t. Nerian No Sorrow, s. 24.09.2011, e. Tu Morrow


Päiväkirja

25.07.2011 Yksi etappi saavutettu

Doc otti viisi päivää sitten osaa ponien kantakirjaustilaisuuteen, ja päivä oli oikein onnistunut jahka pienestä pettymyksestä päästiin yli. Doc kantakirjattiin nimittäin II palkinnolla, ainoastaan pisteen päähän ekasta palkinnosta! Ori esitti tilaisuudessa parhaimpaansa - se ravasi ylväästi, käyttäytyi herrasmiesmäisesti ja poseerasi maltilla ja ryhdikkäästi. Kantakirjauslausunto moitti hieman pitkähköä runkoa ja aavistuksen taipuneita etupolvia mutta oli muuten ainoastaan positiivinen. Arvaattekin varmaan, että Doc sai illalla kotoisessa karsinassaan ekstrapaljon rapsutuksia, hyväilyjä ja makupaloja. Olen niin ylpeä poninomistaja!

27.06.2011

Jaahas, se on sitten sillä lailla, että tämän meidän hurmaavan orimme on aika kiittää ja kumartaa kaikkia satoja (vai jopa tuhansia?) kilpakumppaneitaan viimeisen neljän IRL-vuoden ajalta, jättäytyä pois kisaradoilta ja tehdä tilaa nuoremmilleen. Doc keräsi hienon uransa aikana yhteensä 47 sijoitusta KRJ-kisoista, ja tämä sijoitusmäärä riittää meille oikein hyvin, kun vielä tulevaisuudessa tähtäämme KRJ:n laatuarvosteluihin. Doc ei ole vasta kuin reilu 16-vuotias viriili orimies ja aivan loistavassa kisakunnossa edelleen, mutta talli on täynnä nuoria poneja, joille on tehtävä tilaa "keikkabussissamme". Doc on tässä kuussa jo toinen ponini joka on ansainnut arvonimen "eläkeläinen", sillä myös Nightingalen oli aika lopettaa aktiiviuransa.

Doc siirtyy siis tästä päivästä alkaen kokopäiväiseksi oloneuvokseksi, jonka mielen virkistämiseksi toki ratsastelemme edelleen ja nautimme elämästä. Tarkoitus on oria tarjota myös näkyvämmin jalostukseen, sillä tokihan tällaisen menestyjän on sukuaan päästävä jatkamaan. Docilla on tällä hetkellä tosin jo viisi jälkeläistä ja yksi on syntymässä ensi kuun alussa, mutta vielä en orin jälkeläismäärää pidä ollenkaan liian suurena. Toiseksi viimeisin varsa, Väinölän Ukko, muuten on Docin ensimmäinen orijälkeläinen (superhieno sellainen), ja kovasti toivon tälle menestystä tulevaisuuteen. Oma tammani Nerian Hippy "Docintytär" Shake on tällä hetkellä viisivuotiaaksi kääntyvä nuori tamma, joka on jokin aika sitten aloittanut kisauransa - ja muuten millä tavalla! Hippi on jo ihan ihkaekasta startistaan alkaen kerännyt sijoituksia kuin liukuhihnalta. Tuosta tammasta tulee vielä jotain suurta, ihan niin kuin isästään!

14.08.2010

On elokuu, ja kisakausi jatkuu. KRJ on palannut toimintaan väliaikaisine sivuineen, ja me olemme tietysti innolla ottaneet jo osaa muutamiin kouluratsastuskilpailuihin. Kisailut ovat vasta tämän kuun lopulla, mutta nyt meillä on onneksi aikaa treenata ja valmistautua kisakarkeloihin parhaimpamme mukaan. Docin kilpailutulokset ovat olleet tämän kesän hieman laskusuhdanteessa, enkä ollenkaan tiedä, mistä se johtuu. Ori on oikein terve, viriili ja hyvässä kunnossa, mutta sijoituksia ei ole vain napsunut (paitsi toukokuussa parista esteluokasta, joissa Doc kyllä oli parhaimmillaan). Toivon kovasti orin parantavan tuloksiaan nyt alkavissa jaoksen alaisissa kisoissa, jotta sillä olisi sitten hyvät mahdollisuudet tulevissa laatuarvosteluissa!

Doc on edelleen yhtä sertiä vaille muotovalio (Ch-arvonimi sille myönnettiin pari kuukautta sitten). Tuloksia odotellaan yksistä käynnissä olevista näyttelyistä. Jos näistä ei ala tuloksia kuulua ensi kuun aikana, täytyy lähteä Docia vielä esittämään muihin näyttelyihin.

24.03.2010 Kouluvalmennus, valmentajana Anni

"Saapuessani kentälle Heini ja Doc tallustelivat alkukäyntejä uraa ympäri. Ruunikko poniori lepuutti rennosti päätään ja huiski ilmaa hännällään. Tervehdin Heiniä ja siirryin portin suljettuani kentän keskelle ratsastajan kerätessä ohjia tuntumalle. Pyysin Heiniä nostamaan Docilla ravin ja aloittamaan lämmittelyn pienillä volteilla ja kolmikaarisilla kiemuraurilla. Doc liikkui aluksi hyvin jähmeästi eikä taipunut yhtään, mutta ratsastajan huomauttaessa napakasti raipalla orin liikkeet muuttuivat ja tehtävien suoritus jatkui tasokkaammin. Monien volttien ja kiemuraurien jälkeen Heini otti pyynnöstäni käynnin ja alkoi suorittaa Docin kanssa pohkeenväistöä kääntymällä lyhyen sivun loppupuolelta uran sisäpuolelle ja väistämällä sitten uralle. Alkajaisiksi ori meni lapa edellä epämääräisiä, vähän ristiaskeleilta näyttäviä liikkeitä, kunnes Heini huomautti taas napakasti pohkeella ja raipalla. Nyt Doc otti näyttäviä ristiaskelia eikä työntänyt lapaansa eteen. Parin onnistuneen käyntiväistön jälkeen Heini nosti ravin ja suoritti orilla väistöt ravissa.

Väistöjen sujuttua myös toiseen suuntaan pyysin Heiniä ja Docia tekemään toisella sivulla avotaivutusta. Doc aloitti taivutuksen suppeasti, mutta paransi huimasti loppua kohti. Toisen pitkän sivun kaksikko sai laukata puolipitkin ohjin, jotta tilannetta saataisiin nollattua. Viiden avotaivutuksen jälkeen vaihdoimme sulkutaivutukseen, jotka sujuivat aluksi huomattavasti jähmeämmin. Monen yrityksen jälkeen Doc suostui kuitenkin siirtämään kavionsa oikeisiin kohtiin ja kulkemaan kolmea uraa sävyisästi. Taivutusten jälkeen siirryimme laukkatyöskentelyyn, joka tapahtui kahdeksikolla, jonka keskellä vaihdettiin laukkaa käynnin kautta. Doc päästeli aluksi höyryjä ja kaahotti paljon, mutta Heinin napakoiden pidätteiden ja päättäväisen otteen ansiosta ori rauhoittui ja suostui liikkumaan ratsastajan tahtomaan tahtiin. Laukanvaihto käynnin kautta sujui vauhdikkaasti mutta kelvollisesti. Pariin otteeseen jouduin huomauttamaan Heiniä hieman eteenpäin kallistuvasta istunnasta vaihtojen ohella. Vika korjaantui muutaman kerran sanomisen jälkeen ja loppupuolella alkoivat laukanvaihdot käynnin kautta näyttää jo kouluradalle sopivalta.

Loppuverryttelyissä Doc ravasi puolipitkillä ohjilla Heinin keventäessä ilman jalustimia. Hikinen ori pärskyi tyytyväisesti ja liikkui rennosti. Loppuverryttelyiden jälkeen ratsukko tallusteli uraa ympäri loppukäyntien merkeissä. Palauttavan kävelyn jälkeen Heini ohjasi orin keskikaartoon ja laskeutui alas satulasta. Kiitin Docia tunnista rapsutuksilla ja Heiniä puolestaan kättelemällä."

11.03.2010

Doc aloitti näyttelyuransa toissapäivänä upeasti. Matkasimme Team J&K:n maneesilla järkättyihin NJ-näyttelyihin kolmen hienoksi laitetun ponin eli Docin, Tinkan ja Susin kanssa. Tammat eivät valitettavasti pärjänneet toivotulla tavalla, mutta Doc hurmasi luokkatuomarin ja pesi 13 muuta nyffioria mennen tullen ollen siis LKV1. Suuret näyttelyt olivat kuitenkin kovatasoiset eikä Doc enää upeiden friisiläisten ja suomenhevosten joukossa pärjännyt BIS-kehässä, mutta irtoSERTin se säilytti, ja näin on orin sertitili aukaistu. Täällä Nerianissa järjestimme eilen nf-poneille rotunäyttelyt, mutta oman järkyttävän virheeni vuoksi Doc hylättiin luokassaan, johon se oli liian vanha. Olin kauhean häpeissäni, mutta kyllähän näitä sattuu. Ensi kerralla sitten olen huolellisempi.


Tekijäinoikeudet

Kuva © SL
Tekstit on kirjoittanut hevosen omistaja, ellei toisin mainita. Valmennukset ovat valmentajien käsialaa.